Archive

Posts Tagged ‘Baltā cielava’

Papildināta baltās cielavas galerija.

Advertisements

Papildināta baltās cielavas galerija.

Baltā cielava. Motacilla alba. White wagtail.

Papildināta baltās cielavas galerija.

Baltā cielava. Motacilla alba. White wagtail.

Baltā cielava. Motacilla alba. White wagtail.

2014/01/18 1 comment

Baltā cielava. Motacilla alba. White wagtail.

  • Izskats: Tēviņiem kontrastains melni balts galvas daļas ornaments. Mugura pelēka, vēders balts. Mātītēm apspalvojums mazāk kontrastains. Jaunie putni pelēcīgi, tiem apspalvojumā nav melnās krāsas. Garums aptuveni 18cm.
  • Sastop: Izplatīta gandrīz visā Eirāzijā. Atklātās vietās, kultūrainavā, upju krastos, arī sūnu purvos. Ceļošanas laikā nereti nakšņo niedrājos. Sastop ļoti bieži.
  • Pārtiek: Pārtiek no sīkiem kāpuriem, kūniņām, kukaiņiem, ko ķer skraidot pa zemi vai lidojot. Augsnes apstrādes laikā labprāt seko arājam un uzlasa barību. Ēd arī sīkas lakstaugu sēklas.
  • Ligzdo: Būvmateriālu krāvumos, ēku spraugās vai pajumtēs, zem tiltiem, retāk augsnes iedobumos. Ligzda liela un lēzena,  veidota no zāles stiebriņiem un saknītēm, sūnām, izklāta sariem, vilnu, putnu spalvām. Aprīlī-jūlijā, ligzdā 5-6 olas, pārklātas daudziem pelēcīgi brūniem raibumiņiem. Dažreiz abi dzimumi būvē katrs savu ligzdu. Gadā 2 perējumi (parasti mātītes ligzdu izmanto 1. perējumam, bet tēviņa – 2. perējumam). Pāri veido tikai uz sezonu, perē tikai mātīte. Perēšanas ilgums 12-14 dienas. Aizstāvot ligzdu mēdz uzbrukt arī krietni lielākiem putniem.
  • Mazuļi: Klāti ar pelēkām pūkām, kas ķermeņa apakšpusē ļoti retas. Par mazuļiem rūpējas abi vecāki – pienes barību vairāk kā 300 reizes dienā. Ligzdu mazuļi atstāj 13-16 dienas pēc izšķilšanās. Tēviņš turpina mazos putnēnus barot nākamās 4-7 dienas, bet mātīte tūlīt sāk perēt otro reizi. Dažkārt kļūst par dzeguzes audžuvecākiem.
  • Ceļo: Gājputns. Pavasarī ceļo naktī, bet rudenī – dienā. Atlido aprīlī (viena no agrākajām – aprīļa sākumā), aizlido septembrī-oktobrī. Tēviņš atlido 10-14 dienas pirms mātītes.

Latvijas nacionālais putns.

Baltās cielavas zīmētā versija
Balss

Izmantotā literatūra:

  • Baumanis J., Klimpiņš V. (1997) Putni Latvijā.  Rīga: Zvaigzne ABC. 294 lpp. (izmantota 170.lpp.);
  • Enciklopēdija Latvijas Daba, 1. sējums (1994): A. Kavaca redakcijā.  Rīga: Latvijas Enciklopēdija. 256 lpp. (izmantota 107.lpp.).