Home > foto, putni > Parastais šņibītis. Calidris alpina. Dunlin.

Parastais šņibītis. Calidris alpina. Dunlin.


Neliels bridējputns ar vidēji garu knābi un kājām. Pavasarī mugurpuse brūnganmelni raibumota, uz vēdera liels, melns laukums. Pēcriesta tērpā un jauniem putniem melnā laukuma nav. Ļoti reti ligzdo jūras piekrastē vai piejūras ezeru piekrastes pļavās. Caurceļojot ļoti bieži pie visdažādākajiem ūdeņiem (arī iekšzemē). Ligzdo zālainās vietās, ligzda labi paslēpta augājā. Atlito aprīlī, aizlido oktobrī. (1)
Aizsargājams putns (Sarkanā grāmata). Latvijā ligzdo ļoti reti. 90. gadu sākumā tikai 1-5 pāri. Riests sākas tūlīt pēc atlidošanas. Riesta laikā gandrīz visu dienu dzirdams tēviņa trellis, ko tas izdod, sēžot uz ciņa vai uz brīdi paceļoties gaisā. Izdēj 4 olas. Perē abi dzimumi. (2)
Parastā šņibīša zīmētā versija
Balss
(1) Baumanis J., Klimpiņš V. (1997) Putni Latvijā. Rīga: Zvaigzne ABC. 294 lpp. (izmantota 116.lpp.)
(2) Enciklopēdija Latvijas Daba, 4. sējums (1997): A. Kavaca redakcijā. Rīga: Preses nams. 254 lpp. (izmantota 81. un 82.lpp.)

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: