Home > foto, putni > Smilšu tārtiņš. Charadrius hiaticula. Ringed Plover.

Smilšu tārtiņš. Charadrius hiaticula. Ringed Plover.

Smilšu tārtiņš. Charadrius hiaticula. Ringed Plover.

Jaunajiem putniem apspalvojumā melno spalvu vietā tumši brūnpelēkas. Latvijā sastopams jūrmalas liedagā, it īpaši pie upju grīvām, Daugavas lejteces salās un mākslīgajos smiltājos, pie lielajiem piejūras ezeriem, smilšu, grants un dolomīta karjeros. Monogāms putns. Pāri turas kopā vairākus gadus, kaut arī neligzdošanas periodā partneru saistība zūd. Ligzda ir neliela iedobe smiltīs, gandrīz bez jebkāda izklājuma. Nereti ligzdā ir daži sīki akmentiņi, gliemežnīcas, kāds koka gabaliņš. Ligzda var atrasties pilnīgi atklātā vietā vai pie zāles cera vai lielāka akmens, taču vienmēr tā atrodas netālu no ūdens. Maijā mātīte izdēj 3-4 olas. Gadā parasti 2 perējumi. Mazuļus perē un vadā abi vecāki. Smilšu tārtiņi galvenokārt no kukaiņiem, to kāpuriem, kūniņām, sīkiem vēzīšiem, kas dzīvo mitrās smiltīs. Gājputns. Atlido marta sākumā, aizceļo septembra pirmajā pusē. (1)

Sastop jūrmalas smiltājos. Samērā bieži, bet nevienmērīgi. Nesajaukt ar upes tārtiņu, kam lidojumā spārni vienkrāsaini. (2)

Ornitofaunistika
Smilšu tārtiņa zīmētā versija
Balss

(1) Enciklopēdija Latvijas Daba, 5. sējums (1998): A. Kavaca redakcijā. Rīga: Preses nams. 254 lpp. (izmantota 102.lpp.)
(2) Baumanis J., Klimpiņš V. (1997) Putni Latvijā. Rīga: Zvaigzne ABC. 294 lpp. (izmantota 104.lpp.)<br>

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.